Thursday 22 January 2015

Een reis naar een betere wereld

In de blog van november heb ik verteld over het verschil tussen woestijnen en door de mens gemaakte woestijnen. Een door de mens gemaakte woestijn is eigenlijk gedegradeerde landbouwgrond, veroorzaakt door de mens. Wij denken dat als men het kan verwoesten, kan men het ook herstellen. Dat is de simpele waarheid. Dit is waar Groasis voor staat: maak de 2 miljard hectare gedegradeerde landbouwgrond weer productief.
In 2003 ben ik mijn reis begonnen om mijn doel te bereiken. Als eerste heb ik de Groasis Waterboxx ontwikkeld. Toen kwam ik er echter achter dat dit niet genoeg was. Daarom ontwikkelden we de Groasis capillaire boor. Toen zagen we dat de wortels zich niet goed ontwikkelden – ze groeiden niet verticaal naar beneden – kwamen we erachter dat we ze moesten snoeien om dit te bereiken. We zagen ook dat als je één dag voor de planting 20 (in kleigrond) tot 80 liter water (in vulkanische zandgrond) aan het plantgat toevoegt, de verticale groeisnelheid tot waar het grondwater is, verdriedubbeld.

Vervolgens kwamen we erachter dat we Growmaxx mycorrhiza nodig hadden, omdat je niet kan werken met meststoffen in droge omstandigheden, en planten hebben immers voedsel en mineralen nodig. De volgende uitdaging was de beschikbare waterhoeveelheid op een simpele manier verhogen. Hiervoor is de oplossing inmiddels gevonden, en halverwege 2015 zullen we de Groasis Mini-terracedixx introduceren om dit goedkoop, snel en simpel te kunnen doen. Deze machine zal de erosie van de hellingen stoppen en het gebruik van regenwater met 150 tot 300% verhogen. Dit zal de groei van de bomen stimuleren tot een snelheid die eerder nog ondenkbaar leek.

We kwamen er ook achter dat niet het planten zelf, maar de omstandigheden hierna waar de jonge planten en bomen mee te maken krijgen als een groot probleem moeten worden gezien. Het planten met de Groasis Waterboxx is eigenlijk vrij eenvoudig. De grote problemen na het planten zijn wind, zandstormen, evaporatie, lichtintensiteit, koude nachten, vorst en grazende dieren. Al deze “vijanden” in de periode na het planten, moeten bestreden worden. Met de Growsafe Telescoprotexx hebben we een zeer goedkope oplossing in huis, die alle problemen in één keer oplost.

In 2015 zullen we ook de eerste commerciële versie van de Groasis Greenboxx introduceren. Met deze van gerecycled papier gemaakte afbreekbare Waterboxx kunnen we de noodzaak om de Waterboxx na het planten weg te halen doorstrepen. Daarbij zal de Greenboxx erg goedkoop zijn om te gebruiken.

Buiten deze ontwikkelingen om heb ik een boek geschreven om mensen te informeren over de capaciteit die bomen hebben, om zo de 7 uitdagingen voor de mens op te lossen. Deze uitdagingen zijn:

    Erosie
    Armoede
    Voedselcrisis
    Klimaatverandering
    Werkloosheid
    Ruraal-urbane migratie
    Dalende grondwaterpeilen

De 7 uitdagingen kunnen deels worden opgelost als we de 2 miljard hectare van door de mens gemaakte gedegradeerde landbouwgronden met economisch interessante bomen herplanten – om zo fruit, olie, hout of medicijnen te produceren – op toegankelijke gebieden, en met ecologisch interessante bomen op moeilijk toegankelijke gebieden. We noemen dit “The Treesolution”. Ik nodig je uit om het boek te lezen als je meer wilt weten over de mogelijkheden die The Treesolution brengt. Daarbij hebben we een Dropbox aangemaakt met interessante documenten. Als u deze wilt lezen, open de Dropbox dan hier!

Verspreid dit bericht alsjeblieft aan je vrienden en help ons The Treesolution uit te voeren!

Pieter Hoff,
Groene Musketier

No comments:

Post a Comment