Wednesday 18 February 2015

Nederlandse melk even gezond als cola

Ik hoorde deze maand het nieuws dat er een nieuwe melkfabriek gaat openen in Nederland. Ze verwerken melk van leveranciers tot allerlei soorten melkproducten zoals kaas, yoghurt, etc. Het nieuws was dat ze een nieuw type filter gecreëerd hebben dat de melk zuivert van alle bacteriën. De woordvoerder zei: “de melk blijft nu 7 dagen vers, omdat er geen bacteriën meer inzitten”.

Als je hier wat beter over nadenkt, zegt ze eigenlijk dat hun melk nu even gezond is als cola. Het enige verschil is dat de ene bijna zwart is, en de andere bijna wit. Terwijl melk ooit een drank was die onze gezondheid via de darmen zou stimuleren en activeren, is hun melk zo dood dat het “7 dagen vers” is. Het is jammer dat onze benadering en ons begrip van de functie van de Natuur zo slecht is. Anders zouden alle Nederlandse ouders meteen stoppen deze melk te kopen. Het is nog erger dat onze bijna monopolistische leverancier – 2 bedrijven delen meer dan 90% van de markt in Nederland – deze producten op de markt brengt. Iedereen in Nederland die deze soort melk dringt word wijsgemaakt dat bacteriën slecht zijn. Het belangrijkste van de Natuur is dat alles in balans is. Als de Natuur uit balans raakt, ontwikkelen er andere systemen om het weer in balans te brengen. Dus ja, er zijn slechte bacteriën. Maar er zijn ook miljoenen soorten goede bacteriën. Eigenlijk zit ons lichaam vol goede bacteriën. Als we deze niet hadden als afweer, zouden we direct sterven. Vorig jaar had ik het voorrecht om een seminar te bezoeken met de geweldige Dr. Daphne Miller, M.D., die sprak over de rol van grond en agricultuur op onze gezondheid. Hier vind je een paragraaf van haar website:

Allergie bestrijdende microben

Terwijl bodemwetenschappers druk zijn met het documenteren van deze bodem-tot-voedsel verbindingen, werken immunologen en allergologen in Europa bovengronds aan een andere intrigerende bodem-gezondheid verbinding, het zogenaamde “farm-effect”. Hoe komt het dat kinderen die opgevoed zijn op ecologisch beheerde boerderijen in Centraal Europa veel minder gevoelig zijn voor allergieën en astma dan stadskinderen, of kinderen die opgevoed zijn op geïndustrialiseerde boerderijen? Wederom wijst bijna alles op microben – in mest, in ongepasteuriseerde melk, in stabiel stof, op ongewassen voedsel en, ja, in de grond. In een studie hebben onderzoekers gekeken naar matrassen van boerderijkinderen en vonden een mengelmoes van bacteriën – waarvan de meeste doorgaans in de bodem te vinden zijn. Hoe grondmicroben en andere boerderijmicroben beschermen tegen allergische ziekten blijft een punt van discussie, maar onderzoek wijst steeds meer naar een nieuw idee dat, met gebrek aan een betere term, ik de “microbiome uitwisseling hypothese” zal noemen.

Dus het productieproces van dit bedrijf doodt niet de “bad guy”, maar doodt eigenlijk de “good guy”. We hebben bacteriën nodig om te leven en gezond te blijven. Denk daar de volgende keer aan als je een pak melk uitzoekt voor jezelf, en voor je kind.

Pieter Hoff,
Groene Musketier

No comments:

Post a Comment