Tuesday 14 October 2014

Je kunt geld niet eten

Mensen werken elke dag erg hard om geld te verdienen en aan hun verantwoordelijkheden te voldoen. Dit is een goede zaak, want het houdt onze samenleving gaande. Toch vergeten we soms waar het allemaal begint, terwijl we vast zitten aan onze dagelijkse verplichtingen. Zeker als je in de stad woont begin je te denken dat deze stad belangrijk is en van cruciaal belang in onze samenleving. Dit is echter niet zo.


In een stad materialiseren de resultaten van onze samenleving, maar deze vormen niet de basis van onze maatschappij. Ze zijn het resultaat van een goede basis van onze beschaving. De echte basis van onze beschaving bestaat uit:

  • Zuurstof
  • Zoet water
  • Voedsel

Je kunt leven zonder een iPhone, of zonder en auto. Je kunt echter niet langer dan 3 minuten zonder zuurstof, niet langer dan 3 dagen zonder water of 3 weken zonder voedsel. Nu je het belang van deze basis van onze samenleving realiseert, hoop ik dat je ook de verantwoordelijkheid neemt om voor deze 3 elementen te zorgen.

Het woord ‘basis’ is verontrustend. Het lijkt op ‘niet zo belangrijk’. Echter, een huis zonder een sterke basis – het fundament – zal uiteindelijk instorten. Een samenleving zonder een goede basis zal dat ook doen. Denk daar eens aan als je in je auto rijdt, of wanneer je je iPhone gebruikt: je kunt geen geld eten, maar alleen voedsel!

Pieter Hoff,
De Groene Musketier

No comments:

Post a Comment